Η διαδικτυακή εφαρμογή εναλλακτικής και ενισχυτικής επικοινωνίας Cboard δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά και ενήλικες με προβλήματα ομιλίας και μαθησιακές δυσκολίες να επικοινωνήσουν μέσω της επιλογής εικονιδίων στην οθόνη τους και την μετατροπή κειμένου σε ομιλία.
To 2015, o προγραμματιστής Martin Bedouret διαγνώστηκε με νόσο του κινητικού νευρώνα ή πλάγια μυατροφική σκλήρυνση.
Η ιδέα της εφαρμογής προήλθε από συνομιλία του Bedouret με τον λογοθεραπευτή του στο κέντρο αποκατάστασης και τη διαπίστωση ότι οι διαθέσιμες επιλογές εναλλακτικής και ενισχυτικής επικοινωνίας ήταν λίγες και πολύπλοκες.
Στόχος, ήταν να δημιουργηθεί μία εφαρμογή που θα μπορούσε εύκολα να προσαρμοστεί στις ανάγκες κάθε χρήστη ώστε να εξατομικεύει τους πίνακες προσθέτοντας ή διαγράφοντας εικονίδια.
Άλλη σημαντική προδιαγραφή που τέθηκε αφορούσε τη διασφάλιση της προσβασιμότητας, για αυτό η εφαρμογή αναπτύχθηκε με ανοιχτό κώδικα και διατέθηκε δωρεάν.
Η Cboard App χρησιμοποιεί τη συλλογή εικονογραμμάτων Mulberry Symbols, είναι διαθέσιμη σε περισσότερες από 40 γλώσσες και συνεχίζει για την ενσωμάτωση νέων με υποστήριξη της Unicef.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε συσκευή με πρόσβαση στο διαδίκτυο, από tablet και laptop έως smartphone.
Όλες οι επιλογές στην αρχική οθόνη μπορούν να τροποποιηθούν και να μετακινηθούν, νέα εικονίδια να προστεθούν με αναζήτηση στη βάση εικονογραμμάτων στον ιστότοπο της εφαρμογής, ενώ οι χρήστες μπορούν να ανεβάσουν και δικά τους εικονίδια.
Πριν λίγες ημέρες, ο Διομήδης Σπινέλλης, καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε γνωστό μέσω Facebook ότι δύο φοιτήτριές του, η Κατερίνα Δημάτου και η Μαρία – Άσπα Στεφαδούρου, πρόσθεσαν στη Cboard App υποστήριξη για κείμενα και ομιλία στα ελληνικά.
Πηγή: praacticalaac.org