Το Synama Festival ανακοινώνει την πρώτη του ψηφιακή διοργάνωση στις 5 και 6 Ιουνίου 2021 φιλοξενώντας προσβάσιμα έργα χορού, video art, performance και εκπαιδευτικές δράσεις για άτομα με και χωρίς αναπηρία.

Το νεοσύστατο πολυθεματικό Φεστιβάλ αντλεί στοιχεία από την τρέχουσα συνθήκη κρίσης και θέτει ως προτεραιότητα έναν πολιτισμό από όλους για όλους, χωρίς όρια και περιορισμούς με τη θεματική του να εστιάζει στην ιδέα της ενσυναίσθησης.

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Synama Festival με μορφή προσβάσιμου ψηφιακού zine στον ιστότοπό του, οι διοργανωτές του Φεστιβάλ, μία ετερόκλητη ομάδα από τα πεδία των τεχνών και των κοινωνικών επιστημών, η οποία συστάθηκε για να παρακολουθήσει το πρόγραμμα Liminal Access Force του πολιτιστικού οργανισμού Liminal, επιλέγουν και μας προτείνουν καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις που θα φιλοξενηθούν:

Χορός

Το έργο “Delenda est” της χορογράφου Μαργαρίτας Τρίκκα τοποθετεί δύο ανθρώπους επί σκηνής οι οποίοι από τη στιγμή που θα συστηθούν, βρίσκονται σε κατάσταση μάχης. Προχωρούν προς τη στιγμή της ήττας τους, εκείνη τη ρωγμή στον χρόνο που είτε με πάταγο είτε αθόρυβα σημαδεύει τον άνθρωπο. Για να ακολουθήσει μετά η ησυχία, η άπνοια.

Το “manoeuvre_” της Κάντυ Καρρά και της Χαράς Κότσαλη είναι ένα mixed media trio που διερευνά τις έννοιες της απόπειρας, της εφεύρεσης, της κατασκευής, της αποτυχίας, της ισορροπίας, της δράσης, της αδράνειας και της συνεργασίας οριζόντια και κάθετα. Οι πράξεις απαλλάσσονται από το κλειστό νόημα που τους δίνει ο τελικός στόχος και η επίτευξή του ή μη και έτσι, παραδίδονται στην επικράτεια του παραλόγου.

Ο “Υπερσυντέλικος” της Ροδούλας Γκουλιαμπέρη με τη μεικτή ομάδα Dance and the Mind είναι μια παράσταση που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, λόγω Covid-19. Ένα έργο με πρωτότυπη μουσική σύνθεση και τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, στο οποίο μουσικοί και χορευτές αλληλεπιδρούν μέσα από έντονες εναλλαγές συναισθημάτων, δημιουργώντας μια παράσταση που θέλει να φέρει στο παρόν ένα δυνατό βίωμα που χάραξε αιώνια τη μνήμη.

Video

H ομάδα ΣΜουΘ αμέσως μετά τα πρώτα περιοριστικά μέτρα αυτο-εγκλεισμού κατά του Covid-19 βγαίνει σε δρόμους και πλατείες της Λάρισας και στήνει μια πόρτα φυσικού μεγέθους για να δημιουργήσει το έργο “Εκτός”. Οι περαστικοί αλληλεπιδρούν και η ομάδα επιχειρεί αυτοσχέδιες παραστάσεις.

Το έργο “FEELter” της Αντωνίας Αλαφούζου για την ομάδα ki | mono • επιχειρεί να αναλύσει τις ανθρώπινες σχέσεις, μέσα από την «επαφή» και τα συναισθήματα. Πρόκειται για την καθημερινότητα δύο ανθρώπων, με στενή σχέση των οποίων τα συναισθήματα συναντώνται. Χαρά, λύπη, στοργή, καβγάς, απόρριψη, τύψεις, αγκαλιά και αγάπη.

Παιδικό θέατρο από παιδιά

“Το δικό μας παραμύθι: Η κόκκινη νεράιδα και τα ζώα του δάσους” είναι μια διαδραστική παράσταση για όλες τις ηλικίες που αναδεικνύει τη μοναδικότητα, τη συμπερίληψη, την αποδοχή, την επιμονή, την αυτοεκτίμηση και την εκπλήρωση των προσωπικών στόχων και ονείρων.

Εκπαιδευτικές δράσεις

Το εργαστήριο “Πλάθοντας ένα χαρακτήρα για τη σκηνή” της ομάδας Art Vouveau είναι ένα τρίωρο διαδικτυακό θεατρικό εργαστήρι που απευθύνεται σε ακούοντες και μη ηλικίας 14+. Πρόκειται για ένα ταξίδι στο μαγευτικό κόσμο της υποκριτικής του βωβού θεάτρου που προ(σ)καλεί τους πάντες να έρθουν σε επαφή με μία νέα σωματική γλώσσα, να αφυπνίσουν την αυθεντική τους κίνηση, να δοκιμάσουν τα όρια της φαντασίας και της δημιουργικότητάς τους.

Ο εικαστικός Φίλιππος Βασιλείου προτείνει το βιντεοσκοπημένο μάθημα γλυπτικής “Πλάθω τον ήρωά μου” για μικρούς ηλικίας 5+ και μεγάλους, ώστε όλοι και όλες να μπορούν να το παρακολουθήσουν στο δικό τους ρυθμο. Ακολουθώντας τη τεχνική της “αρματούρας”, δηλαδή την δημιουργία σκελετού από αλουμινόχαρτο και ύστερα το πλάσιμο αυτού με πηλό, οι συμμετέχοντες κατασκευάζουν το δικό τους χαρακτήρα-ήρωα-είδωλο.

To Synama Festival Zine θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του Φεστιβάλ δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να περιηγηθούν στις δράσεις με όποια σειρά, σε όποιο χρόνο και όσες φορές το επιλέξουν εντός του διημέρου 5-6 Ιουνίου.

Οι δράσεις του Φεστιβάλ είναι κατάλληλες για άτομα κάθε ηλικίας.

Synama Festival στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Instagram

Mε την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Η παρουσίαση του έργου “manoeuvre_” και η δημιουργία εργαλείων προσβασιμότητας της παραγωγής υποστηρίχθηκαν από την Στέγη Ιδρύματος Ωνάση – Πρόγραμμα Εξωστρέφεια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content