Το ευρωπαϊκό έργο EU-Colpbol για την προώθηση του νέου ομαδικού αθλήματος Colpbol, ώς μέσου βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ατόμων με νοητική αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκίνησε φέτος τον Ιανουάριο με την πρώτη διαδικτυακή συνάντηση των εταίρων του έργου από Ισπανία, Ρουμανία, Λιθουανία, Κύπρο και Ελλάδα.

Το Colpbol εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1997 στην Ισπανία. Εμπνευστής του, ο Ισπανός καθηγητής φυσικής αγωγής Juanjo Bendicho. Είναι ένα παιχνίδι που παίζεται με πλαστική μπάλα από δύο μεικτές ομάδες, θυμίζοντας έντονα χάντμπολ με κινήσεις από βόλεϊ. Ενθαρρύνει τη συμμετοχή ανεξάρτητα από τη φυσική κατάσταση των παικτών, στηρίζεται στη συνεργασία και ενδυμαμώνει τη συμπερίληψη. Το πρωτότυπο άθλημα έχει διαδοθεί στα ισπανικά σχολεία, αλλά ακόμα παραμένει άγνωστο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συντονιστής του EU-Colpbol, ο ισπανικός οργανισμός Copava με περισσότερους από 2.500 ωφελουμένους και εμπειρία στην εξοικείωση ατόμων με νοητική υστέρηση με το Colpbol, καθώς από το 2014 διοργανώνει το πρωτάθλημα στη Βαλένθια.

Συμμετέχουν:

Associació Esportiva Colpbol (Ισπανία)

Asociația Langdon Down Oltenia Centrul Educațional Teodora, Universitatea din Craiova (Ρουμανία)

ΕΔΡΑ – Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα)

Kaunas University of Applied Sciences (Λιθουανία)

Center for Social Innovation (Κύπρος)

Η πρώτη συνάντηση των εταίρων πραγματοποιήθηκε online στις 21-22 Ιανουαρίου, εστιάζοντας στην παρουσίαση κάθε φορέα και στον ορισμό παραδοτέων σύμφωνα με τις θεματικές του έργου (συμπεριληπτικά αθλήματα σε κάθε χώρα, προσαρμογή κανονισμών του παιχνιδιού, σχεδιασμός με βάση τις ανάγκες των ατόμων με νοητική αναπηρία, δημιουργία οδηγιών και εκπαιδευτικού υλικού για επαγγελματίες, ΑμεΑ και φροντιστές).

Το project εχει διετή διάρκεια και υλοποιείται με την υποστήριξη του προγράμματος Erasmus+ Sport 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: edra-coop.gr

Φωτο: ColpBol Oficial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content