Πριν ένα χρόνο, η αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροπορικών θέσεων Molon Labe Seating παρουσίασε το σχέδιο μιας νέας θέσης που θα επιτρέπει σε επιβάτες με περιορισμένη κινητικότητα να ταξιδεύουν ευκολότερα, καθισμένοι στα δικά τους αναπηρικά αμαξίδια.

Η εταιρεία με έδρα στο Ντένβερ, φιλοδοξεί να δώσει λύση σε προβλήματα που παρατηρούνται στη διάρκεια των πτήσεων, όπως φθορές στα τοποθετημένα αναπηρικά αμαξίδια στους χώρους αποθήκευσης των αεροσκαφών, τραυματισμοί επιβατών με κινητική αναπηρία κατά τη μεταφορά τους προς και από το αεροσκάφος, μειωμένη αυτονομία των συγκεκριμένων επιβατών καθώς αφήνουν την αναπηρική τους καρέκλα, δυσκολία πρόσβασης στην τουαλέτα και εκτέλεσης κινήσεων ή ασκήσεων στο διάστημα της παραμονής τους στο αεροσκάφος, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν αν ήταν καθισμένοι στο αμαξίδιό τους.

Το σχέδιο της Molon Labe Seating βασίζεται σε τροποποίηση της δικής της πατέντας Side-Slip Seat, ώστε να εφαρμοστεί από ένα κανονικό τρίκλινο κάθισμα οικονομικής θέσης σε ένα μεγάλο διπλό κάθισμα οικονομικής θέσης.

Όταν χρειάζεται, το κάθισμα οικονομικής θέσης δίπλα στον διάδρομο της καμπίνας του αεροσκάφους θα γλιστρά πάνω από το κάθισμα που βρίσκεται στο παράθυρο και θα γινεται ένα με αυτό για κανονική χρήση, αφήνοντας κενό 92 εκατοστών προκειμένου να τοποθετηθεί μία χειροκίνητη ή ηλεκτροκίνητη αναπηρική καρέκλα.

Παράλληλα, για να ασφαλιστεί η αναπηρική καρέκλα του επιβάτη στο πάτωμα της καμπίνας του αεροσκάφους, η λύση συνοδεύεται από το σύστημα σύνδεσης Q-Straint, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη σε λεωφορεία και τρένα.

Ένα χρόνο μετά την πρώτη παρουσίαση, στόχος των ανθρώπων της Molon Labe Seating παραμένει η πιστοποίηση του σχεδίου από την αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Οι ίδιοι δηλώνουν αισιόδοξοι ότι εφόσον βρεθεί αεροπορική εταιρεία που θα υιοθετήσει την πρότασή τους, ο σχεδιασμός της νέας αεροπορικής θέσης μπορεί να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους για οποιοδήποτε τύπο αεροσκάφους.

Πηγή: aviationpros.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content