Ο Δήμος Τρικκαίων ανακοίνωσε την υλοποίηση έξυπνου συστήματος αποτρεπτικής στάθμευσης για τις 39 θέσεις ΑμεΑ που υπάρχουν στην πόλη, ώστε να είναι διαθέσιμες στους δικαιούχους.

Σε επόμενη φάση, το σύστημα που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου 2020) και αξιοποιεί την τεχνολογία Internet of Things, θα επεκταθεί σε θέσεις φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων, διαβάσεις πεζών και ράμπες σε πεζοδρόμια για ΑμεΑ, γονείς με καροτσάκια και εμποδιζόμενα άτομα.

Η λειτουργία του βασίζεται στην επικοινωνία μεταξύ του αισθητήρα που είναι τοποθετημένος σε κάθε θέση σταθμευσης και της κάρτας στο όχημα που εκπέμπει σήμα ότι ο κάτοχος του οχήματος είναι ΑμεΑ. Ο χειριστής του συστήματος σε 30 δευτερόλεπτα γνωρίζει αν το όχημα (αυτοκίνητο, μηχανή, φορτηγό, ποδήλατο) που έχει σταθμεύσει σε θέση ΑμεΑ, διαθέτει σχετική άδεια. Ταυτόχρονα, ο αισθητήρας και η κάρτα εμφανίζουν πράσινη ένδειξη στην κεντρική εφαρμογή για τη Δημοτική Αστυνομία Τρικάλων, αν είναι κενή η θέση, μπλε αν είναι κατειλημμένη από όχημα ΑμεΑ και κόκκινη αν είναι παράνομα κατειλημμένη. Τότε, η εφαρμογή ενημερώνει τα κινητά τηλέφωνα της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου και σε ελάχιστο χρόνο βεβαιώνεται η κλήση για παράνομη στάθμευση.

Η συνεργασία των εταιρειών DotSoft και Vodafone απέδωσε τα πρώτα πακέτα αισθητήρων και καρτών, καθώς και την κεντρική εφαρμογή για τη Δημοτική Αστυνομία Τρικάλων. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος σε όλη την επικράτεια θα επιφέρει ουσιαστική αλλαγή. Προς το παρόν, εκκρεμεί η νέα διαδικασία προμήθειας των μπλε καρτών για τους δικαιούχους στα Τρίκαλα.

Πηγή: trikalacity.gr

Skip to content