Λιγότερο από τρεις μήνες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενώ η προεκλογική περίοδος είναι σε εξέλιξη, καταγράψαμε τις θέσεις των υποψηφίων συνδυασμών για τον Δήμο Αθηναίων σε θέματα που ενδιαφέρουν τα εμποδιζόμενα άτομα.

Από τους πέντε συνδυασμούς του δημοκρατικού τόξου, τρεις έως τώρα, έχουν αναφερθεί στους στόχους των προγραμμάτων τους για ζητήματα σχετικά με την προσβασιμότητα.

“Αθήνα Ψηλά” (Κώστας Μπακογιάννης)

Αύξηση των πεζοδρομίων που διαθέτουν απόλυτα λειτουργικές ράμπες.

Ράμπες σε πεζοδρόμια με ελάχιστο πλάτος ελεύθερης ζώνης τουλάχιστον ενάμιση μέτρο, χωρίς εμπόδια από τραπεζοκαθίσματα ή άλλες παρεμβάσεις που δυσκολεύουν τη διέλευση ή την καθιστούν αδύνατη.

Διαπλατύνσεις πεζοδρομίων και χάραξη ολοκληρωμένων διαδρόμων πλήρους προσβασιμότητας στην πόλη που θα ενώνουν κεντρικά σημεία και δρόμους της και θα συνδέονται με τις αστικές συγκοινωνίες, τις υπηρεσίες του Δήμου και σημεία με πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος των ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες, μέσω ψηφιακής αποτύπωσης των διαδρομών με χάρτες και χρονομέτρηση αποστάσεων.

Με τη βοήθεια μηχανισμών ειδοποίησης, άμεση παρέμβαση της Δημοτικής Αστυνομίας στα σημεία όπου εμποδίζεται η μετακίνηση και η πρόσβαση, με παράνομη στάθμευση σε ράμπες για άτομα με αναπηρία.

“Αθήνα είσαι εσύ” (Παύλος Γερουλάνος)

Να ελευθερωθούν τα πεζοδρόμια της Αθήνας απ’ ό,τι δυσχεραίνει την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, των ηλικιωμένων και των μαμάδων με καροτσάκια.

Αφαίρεση των άχρηστων πραγμάτων που έχουν μείνει στα πεζοδρόμια είτε από παλιές λειτουργίες του Δήμου, είτε από δημόσιες υπηρεσίες και ΔΕΚΟ.

Δημιουργία 10.000 νέων θέσεων πάρκινγκ για μηχανάκια.

Επένδυση των οικονομικών πλεονασμάτων του Δήμου Αθηναίων σε στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως πεζοδρόμια.

“Αθήνα από την αρχή” (Νάσος Ηλιόπουλος)

Καλύτερες συγκοινωνικές συνδέσεις, περισσότερος χώρος για τους πεζούς και κίνητρα για χρήση ήπιων μέσων κυκλοφορίας και ποδηλάτων.

Μία πόλη που δεν θα παράγει αποκλεισμούς στη μετακίνηση για το νέο ζευγάρι, για τους ηλικιωμένους και για τα άτομα με αναπηρία.

Skip to content