Το Luxembourg, η πρωτεύουσα του Λουξεμβούργου, τιμήθηκε με το “Βραβείο Προσβάσιμης Ευρωπαϊκής Πόλης 2022”, όπως έκριναν την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του European Disability Forum στη διάρκεια εκδήλωσης στις Βρυξέλλες αφιερωμένης στην “Ευρωπαϊκή Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία”.
Η πόλη του Λουξεμβούργου με πληθυσμό 114.303 κατοίκους, βραβεύτηκε για τη δέσμευσή της στη βελτίωση της καθολικής προσβασιμότητας, ορίζοντας ως πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυσή της.
Σύμφωνα με τον Patrick Goldschmidt, αρμόδιο για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία, η συμπερίληψη και η ένταξη αποτελούν πυλώνες των πολιτικών προσβασιμότητας του Δήμου.
Η δωρεάν δημόσια συγκοινωνία είναι ένας τρόπος για την άρση των ανισοτήτων, ενώ ο Δήμος δεν περιορίζει τις δράσεις του σε νέα έργα αλλά προσαρμόζει τις υπάρχουσες υποδομές για να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένες ανάγκες.
Οι πολίτες με προβλήματα όρασης έχουν πλεόν ευκολότερη πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς χάρη στο bluetooth και σε άλλες ψηφιακές τεχνολογίες που στέλνουν μηνύματα με χρήσιμες πληροφορίες, όπως πόσο απέχει η επόμενη στάση λεωφορείου.
Ράμπες στα λεωφορεία χαμηλού ορόφου, διαβούλευση με τους πολίτες με αναπηρία για τις πολιτικές που αποφασίζονται και συνεδριάσεις του δημοτικου συμβουλίου διαθέσιμες στη νοηματική γλώσσα είναι κάποιες μόνο από τις δράσεις που περιλαμβάνονται στην προσέγγιση της πόλης “Σχεδιασμός για όλους”.
Τα υπόλοιπα βραβεία:
- 2ο Access City Award 2022 στο Helsinki (Φινλανδία) για την προσβασιμότητα στις υπηρεσίες (βλ. τραμ) και στις εγκαταστάσεις των δημόσιων φορέων και οργανισμών της φινλανδικής πρωτεύουσας, ως αποτέλεσμα του ολοκληρωμένου σχεδίου που εγκρίθηκε το 2005 δεσμεύοντας για μακροπρόθεσμη υλοποίηση.
Στον πολεοδομικό σχεδιασμό, η φινλανδική πρωτεύουσα προχωρά ένα βήμα παραπέρα ενσωματώνοντας την προσβασιμότητα σε όλα τα έργα της, ξεκινώντας από την πρώιμη φάση τους.
“Τα άτομα με αναπηρία μπορούν να μιλήσουν από την αρχή με αρχιτέκτονες και άλλους υπεύθυνους σχεδιασμού κτηρίων”, ανέφερε στη διάρκεια της εκδήλωσης η Anni Sinnemaki, αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος στο Ελσίνκι.
Η Sinnemaki τόνισε τη σημασία της συμπερίληψης φυσικών και πρασίνων περιοχών και τον τρόπο με τον οποίο η πόλη ολοκλήρωσε ένα μακρύ φυσικό μονοπάτι, πλήρως εξοπλισμένο με χαρακτηριστικά προσβασιμότητας.
Στόχος της πόλης, να είναι προσβάσιμη σε όλους; πολίτες με αναπηρίες, ηλικιωμένους, όσους πάσχουν από μακροχρόνιες ασθένειες καθώς και σε άτομα που χρησιμοποιούν βαδιστικά βοηθήματα για περπάτημα ή σπρώχνουν παιδικά καρότσια.
- 3ο Access City Award 2022 στη Barcelona (Ισπανία) για την εφαρμογή ενός απαιτητικού σχεδίου προσβασιμότητας που βασίζεται σε λεπτομερή ανάλυση της δυνατότητας πρόσβασης σε δημόσιους χώρους, κτήρια και παρεχόμενες υπηρεσίες.
Ο Joan Ramon Riera, πρόεδρος του Δημοτικού Ινστιτούτου ΑμεΑ στη Βαρκελώνη, δήλωσε ότι η πόλη “έχει ισχυρή δέσμευση στις πολιτικές προσβασιμότητας, αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες για την εφαρμογή τους”.
Οι δράσεις περιλαμβάνουν τον εξοπλισμό τεσσάρων από τις παραλίες της πόλης με βοηθήματα μπάνιου για άτομα με αναπηρία και τη δυνατότητα πρόσβασης στο 92% των σταθμών του μετρό της Βαρκελώνης.
- Ειδική μνεία “Βελτίωση πρόσβασης στο φυσικό περιβάλλον” στην ισπανική πόλη Palma για την ξεκάθαρη προτεραιότητα να ενισχυθεί η προσβασιμότητα σε πάρκα και παραλίες για τα ΑμεΑ.
- Ειδική μνεία “Ενσωμάτωση ψηφιακής προσβασιμότητας” στη Leuven (Βέλγιο) για την υλοποίηση καινοτόμων πολιτικών σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, εταιρείες και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Με επιτροπή συμβούλων αφιερωμένη στην προσβασιμότητα και στη μακροχρόνια δέσμευση για την εύρεση δημιουργικών λύσεων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών, η Leuven διακρίθηκε για τα μεγάλα της επιτεύγματα: “Η δημιουργία ενός προσβάσιμου δημόσιου χώρου σημαίνει κυριολεκτικά και μεταφορικά άρση των φραγμών”, δήλωσε η Lies Corneillie, σύμβουλος για τη στέγαση, τις ίσες ευκαιρίες και τη διεθνή πολιτική στη βελγική πόλη.
Η ειδική μνεία στα EU Access City Awards 2022 όχι μόνο τιμά τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα, αλλά και εμπνέει την πόλη να τελειοποιήσει τα μελλοντικά της σχέδια προσβασιμότητας, παρατήρησε η Corneillie.
- Ειδική μνεία “Βελτίωση προσβασιμότητας σιδηροδρομικών σταθμών” στο Porto (Πορτογαλία) για τις εντυπωσιακές βελτιώσεις στο σιδηροδρομικό του δίκτυο (περιλαμβανομένου του Μετρό) ώστε να είναι προσβάσιμο από επιβάτες με αναπηρίες.
Το Πόρτο θέλει να είναι μια πόλη για όλους, ανέφερε ο Ricardo Valente, σύμβουλος οικονομικών, απασχόλησης, τουρισμού και εμπορίου, παρά το γεγονός ότι η φύση καθιστά τον στόχο ιδιαίτερα απαιτητικό επειδή αναγκάζει να “παρακάμψει τις φυσικές και μορφολογικές συνθήκες της αρχαίας πόλης”, η οποία βρίσκεται κοντά στη θάλασσα και χρονολογείται από το 275 π.Χ.
Ωστόσο, ο Δήμος είναι αποφασισμένος: “Μετατρέπουμε τις αντιξοότητες σε ευκαιρίες για να εξασφαλίσουμε προσβασιμότητα για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Πάνω από όλα, προσπαθούμε να εγγυηθούμε μια δικαιότερη και χωρίς αποκλεισμούς ποιότητα ζωής στην πόλη. Ευτυχώς, αυτό αναγνωρίζεται”, είπε ο εκπρόσωπος του Πόρτο.
Νικήτριες πόλεις στις προηγούμενες διοργανώσεις #EUAccessCity: 2021: Jönköping (Σουηδία), 2020: Warsaw (Πολωνία), 2019: Breda (Ολλανδία), 2018: Lyon (Γαλλία), 2017: Chester (Ηνωμένο Βασίλειο), 2016: Milan (Ιταλία), 2015: Boras (Σουηδία), 2014: Gothenburg (Σουηδία), 2013: Berlin (Γερμανία), 2012: Salzburg (Αυστρία), 2011: Ávila (Ισπανία).
Πηγές: European Commission, Eurocities, EU Social