Στο διάστημα της διαδικτυακής παρουσίας του ΑΜΕΑplus έχουμε γνωρίσει πολλούς φορείς που δραστηριοποιούνται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζόμενων ατόμων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στους φορείς που ξεχωρίσαμε, περιλαμβάνεται η “ΕΔΡΑ” – Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων, ένας κοινωνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος δραστηριοποιείται στο πεδίο της ψυχικής υγείας από το 2001.

Έως σήμερα, η “ΕΔΡΑ” έχει αναπτύξει ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων εφαρμόζοντας ολιστική προσέγγιση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη για τις ομάδες πληθυσμού που εξυπηρετεί, ενώ συμμετέχει ως εταίρος σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το έργο “Athena Begin: European Cooperation Against Domestic Violence towards People with Intellectual Disabilities” χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια” της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει διετή διάρκεια, από 1η Δεκεμβρίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2021.

Εστιάζει στη δημιουργία κατάλληλων εκπαιδευτικών εργαλείων για επαγγελματίες που στηρίζουν ανθρώπους με αναπηρία, οι οποίοι ενδέχεται να είναι περισσότερο ευάλωτοι σε περιστατικά κακομεταχείρισης, ενδοοικογενειακής βίας και σε επιθέσεις με βάση το φύλο τους (έμφυλη βία).

Στόχος του έργου, οι επαγγελματίες υγείας, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, αλλά και οι νομικοί, φροντιστές και αστυνομικοί να αξιοποιήσουν το εκπαιδευτικό υλικό και τα εργαστήρια πρόληψης ώστε να μπορούν να βοηθήσουν γυναίκες και άνδρες με νοητική υστέρηση που έχουν υποστεί καταστάσεις έμφυλης/ενδοοικογενεικής βίας ή κινδυνεύουν να κακοποιηθούν.

Σημαντικό μέρος του προγράμματος θα αφιερωθεί στον προσεκτικό εντοπισμό των κρυμμένων βιωμάτων κατά τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθεί δεύτερη θυματοποίηση αυτών των ανθρώπων στην εξέλιξη της διαδικασίας.

Αναμένεται να ωφεληθούν 2.800 γυναίκες και άνδρες με αναπηρία.

Συντονιστής του Athena Begin, ο ισπανικός οργανισμός Asociación Tutelar Aragonesa de Discapacidad Intelectual – Atades.

Συμμετέχουν:

  • Σχολή Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Πόρτο (FPCEUP) (Πορτογαλία)

Μάθετε περισσότερα στο 1o Newsletter του έργου.

Photo: Clarissa Watson

Πηγή: edra-coop.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content