Ο Νοέμβριος έρχεται και το CineDoc ανανεώνει τις προβολές του στις αθηναϊκές κινηματογραφικές αίθουσες.

Το ντοκιμαντέρ “No Heroes“, σε έρευνα και σκηνοθεσία Γιώργου Βιτσαρόπουλου, είναι αφιερωμένο στην ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο Αθλητικού Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων Αμαρουσίου (ΑΣΚΑ – Marousi Wheelchair Basketball), καταγράφοντας την αγωνιστική της πορεία και τις προσωπικές ιστορίες των συντελεστών της.

Η ομάδα είναι δεκαμελής, με επτά αθλητές, τρεις αθλήτριες και τον προπονητή της.

Τα οκτώ από τα δέκα άτομα έχουν κάποια μορφή κινητικής αναπηρίας (τετραπληγία, παραπληγία, ακρωτηριασμός), ένα μέλος είναι πρόσφυγας από τη Συρία και ένα, μετανάστης από την Αλβανία.

Για την αγωνιστική περίοδο 2018-19, η ομάδα επιτρέπει στο κινηματογραφικό συνεργείο να ακολουθεί τις σκληρές προπονήσεις και τους αγώνες της. 

Παράλληλα, τα μέλη της μιλούν στην κάμερα με ειλικρίνεια και θάρρος για το μπάσκετ με αμαξίδιο, τις αντίξοες συνθήκες διεξαγωγής του στην Ελλάδα και για το πώς μπορεί να συμβάλει στη ζωή των νέων με αναπηρία. 

Όπως σημειώνει ο Γιώργος Τσαουσίδης, μέλος του ΑΣΚΑ Μαρούσι, “κανείς δεν ξέρει ότι υπάρχουν αυτά τα αθλήματα ή ότι υπάρχει αθλητισμός μετά από μία αναπηρία”.

Από την αρχή των γυρισμάτων, οι αθλητές της ομάδας και ο προπονητής τους, Βάιος Γιώρας, έθεσαν έναν όρο: “Μπορείτε να τραβάτε ό,τι θέλετε και να μας ακολουθείτε μέχρι και στις τουαλέτες, αρκεί να μην μας παρουσιάσετε ως ήρωες της ζωής”.

Το αποτέλεσμα είναι μία ταινία για αντιήρωες που αγωνίζονται με τους δικούς τους όρους.

Tο ντοκιμαντέρ “Νο Heroes” σε παραγωγή των Basketball Guru και FP Media House σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (ΟΣΕΚΑ), θα προβληθεί  στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31) την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου (20:00), παρουσία του σκηνοθέτη και μελών της ομάδας.

Η προβολή θα γίνει στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους.

Το Auditorium Theo Angelopoulos είναι προσβάσιμο χωρίς σκαλοπάτια από το πεζοδρόμιο έως την αίθουσα.

Σχετικά με τα μέτρα προστασίας για την πανδημία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εφαρμόζει σχολαστικά όλους τους κανόνες του ΕΟΔΥ:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας για την είσοδο και την παρακολούθηση των εκδηλώσεων
  • Αντισηπτικά χεριών για τους επισκέπτες σε κεντρικά σημεία του
  • Αποστάσεις ασφαλείας στο Auditorium Theo Angelopoulos για την αποφυγή συνωστισμού με διαθεσιμότητα περιορισμένων θέσεων
  • Κράτηση εισιτηρίων: viva.gr

Επόμενες προβολές του ντοκιμαντέρ “Νο Heroes“, το Σάββατο 14 Νοεμβρίου (16:00) και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου (16:00) στον Κινηματογράφο Δαναός (Λεωφ. Κηφισίας 109, Αθήνα).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι ταινίες του CineDoc είναι διαθέσιμες online και στη νέα πλατφόρμα με  ελληνικά ντοκιμαντέρ Greece in a box

Ενημέρωση: Μετά τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό με ισχύ από Τρίτη 3 Νοεμβρίου, η εκδήλωση του CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και στον Κινηματογράφο Δαναός ακυρώνεται. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content