Η διεθνής οργάνωση Autism-Europe, αφού συγκέντρωσε πληροφορίες από φορείς-μέλη της, καταγράφει τις προετοιμασίες για την επιστροφή των αυτιστικών μαθητών στο σχολείο μετά το διάστημα του lockdown και των διακοπών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αναλύοντας τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις στην εποχή της πανδημίας για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.

Στην Ιρλανδία, οι γονείς ανησυχούν αν θα είναι επαρκής η σχολική υποστήριξη στα μη νευροτυπικά παιδιά, σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης AsIAmIreland. Οι 1.186 γονείς που ρωτήθηκαν, ανέφεραν ότι πολλά παιδιά και έφηβοι με αυτισμό ζορίστηκαν να διαχειριστούν την αναστάτωση που προκάλεσε η αλλαγή του τρόπου εκπαίδευσης στη διάρκεια της αναγκαστικής παραμονής στο σπίτι. “Όταν επιστρέψουν, θα χρειαστούν την υποστήριξη βοηθών και σε κάποιες περιπτώσεις πρόσθετες ώρες διδασκαλίας”, υποστηρίζει o ιδρυτής της AsIAmIreland, Adam Harris. “Πολλά παιδιά θα εμφανίσουν αυξημένες ανάγκες εξαιτίας των νέων κανόνων ασφαλείας. Με δεδομένο ότι τα χρήματα που θα διατεθούν θα είναι λιγότερα, το υπουργείο Παιδείας πρέπει να βρει λύση.”

Στη Γαλλία, το lockdown έφερε στην επιφάνεια τις προϋπάρχουσες ελλείψεις στην εκπαίδευση των νευροδιαφορετικών μαθητών. Για δεύτερη χρονιά, οι φορείς Unapei, Autisme FranceSésame Autisme κάνουν εκστρατεία και επισημαίνουν το πρόβλημα. Καλούν τις ενδιαφερόμενες οικογένειες να επισκεφθούν τον ιστότοπο της καμπάνιας #Jaipasecole (“Δεν έχω σχολείο”) και να μοιραστούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Επιπλέον προτείνουν τέσσερις δράσεις για να γίνει το σχολείο περισσότερο προσβάσιμο, να στηριχθούν όλες οι οικογένειες χωρίς διακρίσεις και να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών, γιατρών και ειδικών.

Στη Σκωτία,  πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, η National Autistic Society Scotland καλεί τα σχολεία να στείλουν σε κάθε παιδί με αυτισμό, εξατομικευμένο πλάνο μετάβασης για την επιστροφή του. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, 6.500 αυτιστικά παιδιά ζουν στη Σκωτία και το ένα τρίτο αυτών έχουν μαθησιακές δυσκολίες και σε κάποιες περιπτώσεις, ψυχικές παθήσεις.

Στην Ισπανία, λόγω της αποκέντρωσης των κρατικών υπηρεσιών, η εκπαίδευση είναι ευθύνη της κάθε αυτόνομης κοινότητας. Για παράδειγμα, στη Ναβάρρα, υπάρχουν δύο τύποι εκπαιδευτικών μοντέλων, η τυπική και η ειδική εκπαίδευση. Η οργάνωση Asociación Navarra de Autismo ανησυχεί για την έλλειψη κατευθυντήριων γραμμών στην τηλεκπαίδευση. Στο lockdown, οι οικογένειες δεν είχαν πρόσβαση στα εκπαιδευτικά βοηθήματα που χρησιμοποιούν τα παιδιά και τα σχολεία έστελναν εξατομικευμένα πλάνα εκπαίδευσης χωρίς οδηγίες για τους γονείς. Ταυτόχρονα, φάνηκε το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των οικογενειών. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί το υβριδικό μοντέλο φυσικής παρουσίας και τηλεκπαίδευσης, απαιτείται να εξασφαλιστεί η χρήση διαδικτυακών συσκευών για τους μαθητές, προκειμένου να έχουν εύκολη πρόσβαση σε εκπαιδευτικούς ιστοτόπους και μεθόδους αξιολόγησης, αλλά και για να ενισχυθεί ο χρόνος ψυχαγωγίας στο διαδίκτυο μεταξύ νευροτυπικών και αυτιστικών παιδιών. Στη Χώρα των Βάσκων, τα σχολεία θα ακολουθήσουν το σύστημα “φυσαλίδες”, σύμφωνα με το οποίο δεν θα υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών τάξεων. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα, οι “φυσαλίδες” μάλλον θα εμποδίσουν τη συμμετοχή των μαθητών ειδικής αγωγής σε δραστηριότητες ένταξης. Στην Ανδαλουσία υπάρχουν τέσσερις τύποι σχολικής εκπαίδευσης. Το τυπικό σχολείο, το τυπικό σχολείο με υποστήριξη σε ορισμένα θέματα, οι τάξεις ειδικής αγωγής στο τυπικό σχολείο και το σχολείο ειδικής αγωγής. Ο φορέας Autismo Andalucia αναφέρει ότι δεν έχει νέα αν θα υπάρξουν αλλαγές, ενώ υπάρχει αβεβαιότητα για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη.

Στην Ιταλία, στη διάρκεια του lockdown, οι βοηθοί εκπαιδευτικοί παρείχαν υποστήριξη στους μη νευροτυπικούς μαθητές που δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν στην τηλεκπαίδευση. Η Ιταλία ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τα σχολεία στις 15 Σεπτεμβρίου προετοιμάζοντας μεγαλύτερες αίθουσες διδασκαλίας με λιγότερα θρανία ή μεταφέροντας μαθήματα σε άλλα κτήρια για να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων. Οι οικογένειες αυτιστικών μαθητών ανησυχούν ότι θα διατεθούν λιγότερα χρήματα και θα επηρεαστεί η πρόσβαση σε εκπαιδευτικούς υποστήριξης.

Στη Γερμανία, τα σχολεία ειδικής αγωγής επιστρέφουν κανονικά μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα. Αρχικά, η χρήση μάσκας ήταν προαιρετική στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, αλλά δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του νέου έτους, στη Βαυαρία έγινε υποχρεωτική σε όλα τα γυμνάσια. Ο φορέας Autismus Deutschland ενημερώνει για τα πρόστιμα σε περίπτωση μη χρήσης μάσκας από τους μαθητές και τις ψυχοφθόρες καταστάσεις που μπορεί να δημιουργηθούν για τα αυτιστικά άτομα και τους συγγενείς τους.

Στη Νορβηγία, δεν υπάρχει ξεχωριστή νομοθεσία για την εκπαίδευση των μαθητών με νευροδιαφορετικότητα. Η βασική ιδέα είναι ότι όλοι οι μαθητές πρέπει να πηγαίνουν στα τυπικά σχολεία ανεξαρτήτως αναπηρίας. Δεδομένου ότι οι μαθησιακές ανάγκες είναι διαφορετικές, το εκπαιδευτικό σύστημα βασίζεται στην επιπλέον στήριξη των συγκεκριμένων μαθητών, αξιοποιώντας τους κρατικούς πόρους. Προϋπόθεση για την εξασφάλιση των χρημάτων, η κατάρτιση εξατομικευμένου πλάνου εκπαίδευσης για κάθε αυτιστικό παιδί, το οποίο θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τους γονείς του. Οι γονείς ανησυχούν για τα μη νευροτυπικά παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και θα απομακρυνθούν από τις τάξεις τους εξαιτίας της πανδημίας. Σε αυτή την περίπτωση, ισχυρίζονται ότι υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία από το σχολείο και να μην προχωρήσει η απορρόφηση κονδυλίων.

Πηγή: autismeurope.org