Στις ΗΠΑ, έρευνα της πολυεθνικής Accenture με τις οργανώσεις Disability:IN και American Association of People With Disabilities το 2018, δείχνει ότι οι εταιρείες που προσλαμβάνουν άτομα με αναπηρία, επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα, έχοντας υψηλότερα κέρδη 23% κατά μέσο όρο.

Η 37χρονη Jessica Rafuse, που χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο για τη μετακίνησή της και είναι μάνατζερ προσβασιμότητας στη Microsoft, θεωρεί ότι η απασχόληση ατόμων με αναπηρία εξελίσσεται σε σημαντικό εταιρικό πλεονέκτημα που έχει θετικό αντίκτυπο στις βελτιώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες, καλύπτοντας τις ανάγκες χρηστών με διαφορετικές ικανότητες.

Στη φαρμακευτική εταιρεία CVS Health, υπάρχει τμήμα που εξασφαλίζει την παροχή θέσεων εργασίας σε άτομα με αναπηρία, ενώ η εταιρεία συνεργάζεται με οργανισμούς που αναλαμβάνουν την προκαταρκτική εκπαίδευσή τους. H 25χρονη Kaylee Merrick, αφού παρακολούθησε το προπαρασκευαστικό πρόγραμμα, ξεκίνησε να εργάζεται στην τοποθέτηση προϊόντων και στο ταμείο. Η Kaylee που έχει μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη και απώλεια μνήμης, διακρίνεται από ανεπτυγμένη συναίσθησή στην εξυπηρέτηση πελατών, ειδικά όταν οι πελάτες είναι πελαγωμένοι και αναζητούν βοήθεια.

Η εταιρεία IT και δικτύωσης Cisco θεωρείται μία από τις πιο φιλικές για απασχολούμενους με αναπηρία. Το επιβεβαιώνει και ο 37χρονος μηχανικός δικτύων Yianni Thallas που εργάζεται εκεί. Ο Yianni, τετραπληγικός από έφηβος εξαιτίας ατυχήματος σε κατάδυση, αφού αναζήτησε τις εταιρείες που ακολουθούν πρακτικές πρόσληψης ατόμων με αναπηρία, κατέληξε στη Cisco και τώρα δηλώνει ενθουσιασμένος. Έχει τη δυνατότητα να δουλεύει από το σπίτι, χρησιμοποιώντας ιχνόσφαιρα (trackball) αντί για “ποντίκι” και πληκτρολόγιο. Όταν χρειάζεται να ταξιδέψει, η εταιρεία του παρέχει συνοδό, ενώ οι ακαδημίες της είναι προσβάσιμες στους χρήστες αμαξιδίου.

Ο 32χρονος Jimmy Lahey είναι επιστάτης στην εταιρεία καθαρισμού Hudson River Services πάνω από μία δεκαετία. Έχει ελαφρά νοητική υστέρηση και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Συνεργάζεται με εκπαιδευτή εργασίας από την οργάνωση AHRC New York City, που υποστηρίζει άτομα με μαθησιακές δυσκολίες και αναπτυξιακές διαταραχές.  Ο εκπαιδευτής εργασίας βοηθά τον Jimmy να βρει μέσο μεταφοράς προς και από τη δουλειά του και είναι δίπλα του σε κάθε θεμα επικοινωνίας που μπορεί να προκύψει στη διάρκεια του ωραρίου του.  Ο Steve Towler, διευθυντής της AHRC New York, θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι με αναπηρία διακρίνονται για την αφοσίωση, την αξιοπιστία και την εργατικότητά τους.

Πηγή: New York Post

Skip to content