Νέα μελέτη βασισμένη σε δεδομένα 700.000 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, έρχεται να επισφραγίσει τα αποτελέσματα δύο προηγούμενων θεωριών για την εμφάνιση ενσυναίσθησης και αυτισμού στα δύο φύλα.

Σύμφωνα με την πρώτη θεωρία, η ενσυναίσθηση θεωρείται γυναικείο χαρακτηριστικό, ενώ στις δοκιμές συστηματοποίησης οι άνδρες κατέχουν υψηλότερη θέση.

Αυτά τα συμπεράσματα συνδυάζονται με τα αποτελέσματα της δεύτερης θεωρίας που δείχνουν ότι τα άτομα στο αυτιστικό φάσμα εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα συστηματοποίησης σε σχέση με τα αντίστοιχα της ενσυναίσθησης.

Συνεπώς, με ένα πρόχειρο απολογισμό, θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι οι άνθρωποι με αυτισμό είναι συχνότερα άνδρες και σπανιότερα γυναίκες.

Μάλιστα, η διαπίστωση ότι όσοι απασχολούνται σε επιστημονικούς, τεχνοκρατικούς και μηχανικούς κλάδους, εμφανίζουν συχνότερα αυτιστικά χαρακτηριστικά, έρχεται να επιβεβαιώσει το συμπέρασμα της ανδρικής υπόστασης στον αυτισμό.

Όλα τα παραπάνω όμως ελλοχεύουν τον κίνδυνο της προχειρότητας και της παρερμηνείας, καθώς καταλήγουμε να χαρακτηρίζουμε εκ των προτέρων συναισθηματικά ανήμπορα τα αρσενικά άτομα με αυτισμό.

Σίγουρα τους είναι πιο δύσκολο να μπουν στη θέση των άλλων, αυτό όμως δε σημαίνει ότι στερούνται συναισθημάτων ή ότι δεν είναι συμπονετικοί.

Άλλη μία παρερμηνεία αφορά το φύλο των ατόμων στο αυτιστικό φάσμα.

Εδώ θα πρέπει να θυμήσουμε ότι τα δείγματα προέρχονταν περισσότερο από αγόρια και άνδρες παρά από κορίτσια και γυναίκες, κάτι που με την πάροδο των χρόνων άλλαξε.

Επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο αυτισμός σχετίζεται με τη γενετική προδιάθεση και τα επίπεδα ορμονών, παράμετρος που διαμορφώνει και τα αντίστοιχα επίπεδα ενσυναίσθησης και συστηματοποίησης.

Συμπέρασμα, μπορεί για πρακτικούς ή ερευνητικούς λόγους να κατηγοριοποιούμε τα δείγματα και τα αποτελέσματα μιας μελέτης, ωστόσο χρειάζεται να αναφέρουμε πάντα και εκείνες τις παραμέτρους (κοινωνικές, ταξικές, οικονομικές, γνωστικές) που επηρεάζουν το προφίλ των δειγμάτων μας.

Αυτό είναι που θα βελτιώσει και την προσέγγιση για τις αιτίες εμφάνισης του αυτισμού στα δύο φύλα από εδώ και πέρα.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ – ΠΗΓΕΣ

·  άρθρο των Simon Baron-Cohen, Carrie Alison, David M. Greenberg, Varun Warrier στο theconversation.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content