Στην εποχή της πανδημίας, οι διάφανες μάσκες μπορεί ακόμα να είναι πιο ακριβές από τις κλασικές, αλλά αποδεικνύεται ότι βοηθούν τα άτομα με προβλήματα ακοής και όχι μόνο.

Πλέον η ιδέα έχει γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο, τόσο χάρη σε βίντεο στο YouTube που δείχνουν τον τρόπο κατασκευής, όσο και από εκπροσώπους του αθλητισμού και της πολιτικής, όπως ο προπονητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου Nick Saban που εμφανίστηκε με διαφανή μάσκα στο γήπεδο και η γαλλίδα υπουργός, με αρμοδιότητα για τα ΑμεΑ, Sophie Cluzel, η οποία την φόρεσε στο Κοινοβούλιο.

Για τον γεννημένο με κώφωση γάλλο συγγραφέα Vivien Laplane, “η ανάγνωση των χειλιών είναι πλεονέκτημα, με τις κλασικές μάσκες είναι δυσκολότερο να κατανοήσω τους άλλους και να κάνω τον εαυτό μου κατανοητό.”

Η 31χρονη γαλλίδα Anissa Mekrabech που επίσης είναι κωφή, έφτιαξε δική της πρωτότυπη μάσκα, όταν συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να συνεννοηθεί στο φαρμακείο φορώντας την κλασική μάσκα.

Στην Ινδονησία, ένα ζευγάρι κωφών, κατασκευάζει και διαθέτει διαφανείς μάσκες από τον Απρίλιο.

Χωρίς αυτές “είναι αδύνατο για κάποιον κωφό που διαβάζει τα χείλη να καταλάβει τι λένε οι άλλοι”, λέει η Faizah Badaruddin, η οποία, μαζί με τον σύζυγό της, ράβουν δύο δωδεκάδες μάσκες την ημέρα.

Στην Ιαπωνία, ο καθηγητής Rory Burnham Pickett στην πόλη Sapporo, αναφέρεται στην έλλειψη διάφανων μασκών: “Ήταν απογοητευτικό ότι οι μαθητές δεν έβλεπαν το στόμα και την έκφραση του προσώπου μου. Έφτιαξα δική μου διάφανη μάσκα καθώς εδώ όσες υπάρχουν, προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι ακριβές”.

Στον Καναδά, οι αρχές στο Κεμπέκ έχουν κάνει παραγγελία 100.000 μασκών με διαφάνεια για διανομή σε όλο το δίκτυο υγείας στην επαρχία.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση σκέφτεται εάν θα επιδοτήσει την κατασκευή διάφανων μασκών ή θα κάνει παραγγελίες ανάλογα με τη ζήτηση από τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Για την υπουργό Cluzel, η προώθηση της διαφανούς μάσκας θα βελτιώσει την παραγωγή, μειώνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής, συνεπώς και την τελική τιμή.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εταιρεία ClearMask ανακοίνωσε ότι έλαβε άδεια από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να κατασκευάσει μια πλήρως διάφανη χειρουργική μάσκα για χρήση σε νοσοκομεία, σχολεία, καταστήματα και δομές φιλοξενίας.

Η συνιδρύτρια της ClearMask, Allysa Dittmar, η οποία είναι κωφή, σημειώνει ότι λόγω της πανδημίας “όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό είναι να βλέπουν τις εκφράσεις του προσώπου του συνομιλητή τους, να διαβάζουν τα χείλη του και πόσο όλοι τελικά, υποσυνείδητα, στηριζόμαστε σε μια τέτοια επικοινωνία.”

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των διάφανων μασκών στην πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου, ο Nate Favini, ιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης και διευθυντής του φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας Forward, εξηγεί στο περιοδικό Prevention: “Οι μάσκες με διάφανο (πλαστικό) μέρος είναι το ίδιο ασφαλείς με τις βαμβακερές μάσκες ή και ασφαλέστερες από αυτές, καθώς το πλαστικό διαπερνάται λιγότερο από το βαμβάκι. Καθώς όλες οι μάσκες δρουν ως φράγμα κατά των δυνητικά επιβλαβών αναπνευστικών σταγονιδίων, η άνετη και ασφαλής εφαρμογή είναι πιο σημαντική από το υλικό που χρησιμοποιείται. Η ασφάλεια εξαρτάται από το πώς ράβεται το πλαστικό στο βαμβάκι και εάν η εφαρμογή είναι στενή ή επιτρέπει τη διέλευση αναπνευστικών σταγονιδίων”.

Ο Howard Rosenblum, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Κωφών (National Association of the Deaf), ενός οργανισμού που ενθαρρύνει τη χρήση διάφανων μασκών από όλους στη διάρκεια της πανδημίας, επισημαίνει δύο λόγους για τους οποίους οι διάφανες μάσκες δεν είναι τόσο διαδεδομένες: “Αδυναμία των κατασκευαστών διάφανων μασκών να ανταποκριθούν στη ζήτηση και έλλειψη ευαισθητοποίησης μεταξύ επιχειρήσεων και νοσοκομείων να εξασφαλίσουν ότι θα τις παρέχουν στο προσωπικό για ευκολότερη επικοινωνία με κωφούς και βαρήκοους”.

Αυτό που μπορεί να βοηθήσει, λέει ο Rosenblum, είναι “να γίνει εκπαίδευση στα νοσοκομεία ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα παρέχουν διαφανείς μάσκες σε κωφούς και βαρήκοους ασθενείς, σε συγγενείς τους, στους γιατρούς και στο προσωπικό του νοσοκομείου. Τα νοσοκομεία είναι εξαιρετικό μέρος για να γίνει η αρχή, αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί σε σχολεία, πανεπιστήμια, μουσεία, κυβερνητικούς οργανισμούς, πολυκαταστήματα για να ακουστεί το μήνυμα “ενθαρρύνουμε τη χρήση διάφανων μασκών”. Ακόμα καλύτερα, να τις δώσουν στους υπαλλήλους τους.”

Μία αξιόλογη προσπάθεια για τη διάδοση της χρήσης διάφανων μασκών (DHH Face Mask Project), ξεκίνησε από την αμερικανίδα φοιτήτρια Ashley Lawrence.

Η Lawrence άρχισε να φτιάχνει μάσκες με διάφανες μέρος και δημιούργησε σελίδα στο GoFundMe ζητώντας υποστήριξη για να τις διανείμει δωρεάν, προκειμένου οι κωφοί και οι βαρήκοοι να τις δίνουν στους γιατρούς τους όταν χρειάζονται τις υπηρεσίες τους.

Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και τώρα προσπαθεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, ενθαρρύνοντας τους χρήστες να φτιάξουν οι ίδιοι μάσκες με τη βοήθεια εκπαιδευτικού online οδηγού.

Σύνδεσμοι – Πηγές

European Data News Hub, (David Arrode & AFP)

VICE (Anna Pulley)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content