Όλα τα επιστημονικά επιχειρήματα για την ασφαλή χρήση μάσκας από παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών, αναλύθηκαν στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Tύπου της υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως για τα μέτρα που θα ισχύσουν στο άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, η μάσκα αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο της μετάδοσης της λοίμωξης Covid-19 αφού όταν χρησιμοποιείται σωστά, προστατεύει τόσο το άτομο που την φορά όσο και τους άλλους, καθώς:

– Δημιουργεί φραγμό των σταγονιδίων που παράγουμε όταν μιλάμε, βήχουμε ή τραγουδάμε.

– Προστατεύει από τα σταγονίδια που παράγει αυτός που μας μιλάει και που ενδεχομένως να έχει μολυνθεί αλλά δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα.

– Εμποδίζει να πιάνουμε τη μύτη και το στόμα μας.

– Μας προστατεύει από άλλες ιώσεις του αναπνευστικού.

Με τη σωστή χρήση μάσκας στο σχολείο προστατεύονται οι μαθητές, οι δάσκαλοι αλλά και οι ενήλικες της οικογένειας και ιδιαίτερα τα άτομα αυξημένου κινδύνου.

Η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται μέσα στις σχολικές αίθουσες, στους διαδρόμους του σχολείου και σε κάθε κλειστό χώρο.

Αντίθετα, κατά τη διάρκεια της άθλησης, του παιχνιδιού σε ανοικτό χώρο και του φαγητού δεν συστήνεται η χρήση μάσκας.

Η χρήση μάσκας από τα παιδιά είναι ασφαλής:

– Δεν μειώνει την είσοδο του οξυγόνου, δεν προκαλεί υποξυγοναιμία. Η υφασμάτινη μάσκα επιτρέπει την είσοδο του αέρα.

– Δεν μειώνει την ικανότητα του παιδιού να συγκεντρωθεί και να παρακολουθήσει το μάθημα.

– Δεν προκαλεί αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα. Τα μόρια του διοξειδίου του άνθρακα είναι πολύ μικρά και διαπερνούν τους πόρους του υλικού της μάσκας.

– Η μάσκα δεν επηρεάζει τη λειτουργία και την ανάπτυξη του πνεύμονα, ούτε του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η χρήση της πρέπει να αποφεύγεται μόνο σε παιδιά με σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, γνωσιακή ή συμπεριφεριολογική διαταραχή, σοβαρό νευρολογικό ή άλλο νόσημα που εμποδίζει το παιδί να αφαιρέσει τη μάσκα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, αντί μάσκας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαφανής ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα, ιδιαίτερα χρήσιμη όταν είναι απαραίτητη η χειλεανάγνωση.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί τις πρώτες εβδομάδες της νέας σχολικής χρονιάς στην εκπαίδευση όλων των μαθητών στη σωστή χρήση μάσκας αλλά και στους κανόνες υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (διαχείριση βήχα και φταρνίσματος).

Ειδικότερα για τα παιδιά έως 10 ετών, τα νήπια και μικρά παιδιά μαθαίνουν πολύ πιο εύκολα από τους ενήλικες και αφομοιώνουν πρακτικές οδηγίες.

Το φθινόπωρο και τους χειμερινούς μήνες, τα μικρότερα παιδιά νοσούν συχνά από άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η χρήση της μάσκας θα ελαττώσει τη μετάδοση και αυτών των λοιμώξεων, μειώνοντας την αναστάτωση στα σχολεία και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας. 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ – ΠΗΓΕΣ

·  kathimerini.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content