Η Μάλτα είναι ένας τουριστικός προορισμός που οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες δείχνουν να προτιμούν περισσότερο τα τελευταία χρόνια ειδικά μετά τα επαναλαμβανόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Τουρκία και Τυνησία.

Η χώρα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 αλλά ο στόχος της ελάχιστης δυνατής προσβασιμότητας για τα άτομα που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί. 

Στη Μάλτα υπάρχουν πολλά προσβάσιμα ξενοδοχεία. Τα περισσότερα διαθέτουν ράμπα για να τα εισέλθεις και να εξέλθεις αλλά μόνο τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων έχουν κατάλληλα δωμάτια για τα άτομα που χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια.

Συνεπώς, να είστε προετοιμασμένοι να πληρώσετε παραπάνω αν δεν μπορείτε να βολευτείτε σε δωμάτιο που δεν διαθέτει τέτοια υποδομή. 

Εννοείται ότι πριν κάνετε οποιαδήποτε κράτηση, θα επικοινωνήσετε με το ξενοδοχείο που έχετε επιλέξει για να επιβεβαιώσετε τι ακριβώς ισχύει εκεί για την προσβασιμότητα.

Τα αγγλικά είναι η δεύτερη επίσημη γλώσσα τους και δεν θα έχετε πρόβλημα στη συνεννόηση.

Στους δρόμους, όλα τα δημόσια λεωφορεία έχουν χειροκίνητες ράμπες.

Η πλειοψηφία των οδηγών που συνάντησα ήταν φιλικοί και πρόθυμοι να κατεβάσουν τη ράμπα. Βέβαια υπήρχαν και δύο που δίσταζαν. Τότε πρέπει να επιμείνετε και να τους ζητήσετε να σας βοηθήσουν.

Συνήθως τα λεωφορεία τους έχουν αρκετό κόσμο. Υπάρχουν επιβάτες που στέκονται στο χώρο που είναι για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων και μετακινούνται από εκεί, μόνο αν τους το ζητήσεις.

Σημειώνεται ότι το 50% των λεωφορείων που θα δείτε στο νησί, δεν είναι προσβάσιμα σε αναπηρικά αμαξίδια.

Οπότε κάποιες φορές θα πρέπει να περιμένετε παραπάνω χρόνο στη στάση μέχρι να έρθει το κατάλληλο όχημα.

Άλλο ένα θέμα είναι το πως θα καταφέρετε να φτάσετε στις στάσεις των λεωφορείων. Οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια δεν ευθυγραμμίζονται, οπότε η πρόσβαση στη στάση με αναπηρικό αμαξίδιο θα είναι για εσάς μία πραγματική πρόκληση.

Παρ’όλα αυτά, οι άνθρωποι εκεί είναι πολύ φιλικοί και αν χρειαστεί, σίγουρα θα σπεύσουν να σας βοηθήσουν.

Οι βόλτες με πλοιάρια είναι συνηθισμένες στη Μάλτα. Κάποιες εταιρείες παρέχουν ράμπες για να εισέλθετε στο πλοιάριο αλλά επιβεβαιώστε το πριν κάνετε κράτηση.

Οι οδηγοί των ταξί δεν χρησιμοποιούν μετρητές για το ποσό που θα κληθείτε να πληρώσετε. Πρέπει να το συμφωνήσετε από πριν μαζί τους ανάλογα με τη διαδρομή και να είστε προσεκτικοί γιατί κάποιοι από αυτούς μπορεί να σας χρεώσουν παραπάνω.

Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν προσβάσιμα ταξί σε αναπηρικά αμαξίδια. Το δικό μου πάντως, το έκλεισα και το έβαλα στο πορτ μπαγκάζ του.

Άλλα δημοφιλή μέσα για βόλτες στη Μάλτα είναι και οι καρότσες με άλογα. Κατάφερα να ανέβω σε μία απο αυτές και ο οδηγός δίπλωσε το αμαξίδιο μου και το έβαλε στο πίσω μέρος της καρότσας.

Πολλά μέρη μπορεί να δει και να επισκεφθεί κάποιος στη Μάλτα.

Για ψώνια, θα βρείτε μεγάλα εμπορικά κέντρα, εύκολα στην πρόσβαση μεν αλλά το 90% των καταστημάτων τους είναι μικρά, δυσκολεύοντας την κίνησή σας με αμαξίδιο.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Μάλτας είναι εύκολα προσβάσιμο, ενώ παρέχεται ειδική υποστήριξη σε όσους κινούνται με αναπηρικά αμαξίδια. Επιπλέον οι τουαλέτες είναι και αυτές προσβάσιμες.

Η πρωτεύουσα του νησιού, η Βαλέτα, χαρακτηρίζεται προσβάσιμη, αν εξαιρέσει κανείς κάποιους στενούς δρόμους.

Ο καθεδρικός ναος του Αγ. Ιωάννη είναι προσβάσιμος μέσω περισσότερων από μία ράμπες και είναι εύκολο να μετακινηθεί εκεί κάποιος κυκλικά.

H Golden Beach είναι χωρισμένη σε δύο μέρη, σε ελεύθερη δημόσια παραλία και σε ιδιωτική όπου πρέπει να πληρώσετε. Η δημόσια παραλία δεν είναι προσβάσιμη. 

Αντίθετα, η ιδιωτική στην οποία θα πληρώσετε 10 ευρώ για να αποκτήσετε πρόσβαση, διαθέτει ξύλινη ράμπα που σας οδηγεί απευθείας στη θάλασσα.

Ο κόλπος Mellieha φαίνεται να είναι προσβάσιμος στα αναπηρικά αμαξίδια, σύμφωνα με όσα δείχνει μία φωτογραφία τραβηγμένη από την παραλία του.

Υπάρχουν δύο ράμπες που σας αφήνουν 20 μέτρα από τη θάλασσα. Δεν υπάρχουν τουαλέτες για τα άτομα με αναπηρία. Το προσωπικό θα σας βοηθήσει να προσεγγίσετε την παραλία. Επιπλέον, για να πάρετε ξαπλώστρα και ομπρελα, θα πρέπει να πληρώσετε.

Θεωρητικά το Azure Window είναι το ωραιότερο τοπίο στη Μάλτα.

Όμως, βρίσκεται σε ένα σημείο που τα άτομα με αναπηρικό αμαξιδιο είναι δύσκολο να προσεγγίσουν και να απολαύσουν τη θέα του. Δεν μπόρεσα να το δω.

Το Blue Lagoon μπορείτε να το προσεγγίσετε μόνο με πλοιάριο. Δεν το επιχείρησα όμως επειδή η διαδρομή από το πλοιάριο προς την όχθη της λίμνης δεν ήταν προσβάσιμη.

ελεύθερη μετάφραση αποσπασμάτων άρθρου του Haian Dukhan στο Wheelchair Traveling

φωτογραφία του Blue Lagoon από Le Méridien St Julians Hotel & Spa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content