Η Μπρέντα (Breda), μία πόλη 180.000 κατοίκων στην Ολλανδία, είναι η πιο προσβάσιμη πόλη της Ευρώπης για το 2019, όπως έκριναν χθες στις Βρυξέλλες, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία.

Η ολλανδική πόλη βραβεύτηκε για τη συνολική προσέγγισή της με στόχο την ενίσχυση της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας και την αφοσίωσή της στις ανάγκες των εμποδιζόμενων ατόμων.

Μεταξύ των εγχειρημάτων που εκτιμήθηκαν, η καθολική προσβασιμότητα του ιστορικού κέντρου όπως και της ιστοσελίδας του Δήμου, μαζί με άλλες 25 ιστοσελίδες που χρησιμοποιούνται κυρίως από κατοίκους και επισκέπτες. Στα περισσότερα στάδια, μουσεία και θέατρα έγιναν προσαρμογές για τα άτομα με αναπηρία. Υπάρχει “Ταμείο Προσβασιμότητας” που ενισχύει μη κερδοσκοπικές οργανώσεις για την προσβασιμότητα και χρηματοδοτεί βελτιώσεις στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τον ίδιο σκοπό. Ο Δήμος προωθεί έμπρακτα την ευαισθητοποίηση για την αναπηρία, ελέγχοντας την προσβασιμότητα σε 800 καταστήματα και τόπους εστίασης. Υπάρχει η πλατφόρμα “Φιλόξενη και προσβάσιμη Μπρέντα για όλους” με μακροχρόνια στρατηγική για τη συμπερίληψη στην οποία συμμετέχουν εθελοντές, ερευνητές και φορείς, ενώ την ίδια στιγμή η εθελοντική οργάνωση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Breda Gelijk ελέγχει την αποτελεσματικότητα των πρακτικών προσβασιμότητας που εφαρμόζονται στην πόλη. (Φωτο: 1-3)

Το δεύτερο βραβείο έλαβε η γαλλική πόλη Εβρέ (Evreux). Η πόλη 50.500 κατοίκων στη Νορμανδια, από το 2014 ακολουθεί πιστά το πλάνο που προέβλεπε παρεμβάσεις σε κέντρο, εμπορικές περιοχές και προάστια για να γίνει προσβάσιμη για όλους. Όλες οι στάσεις στα δημόσια αστικά λεωφορεία έγιναν προσβάσιμες για τα εμποδιζόμενα άτομα, ενώ για όσους δεν τα χρησιμοποιούν, υπάρχει η επιλογή της υπηρεσίας Samibus για μεταφορά “πόρτα πόρτα” στην ίδια τιμή με το κανονικό εισιτήριο. (Φωτο: 4)

Το τρίτο βραβείο έλαβε η πόλη Γκvτίνια (Gdynia) στην Πολωνία. Η πόλη (με πληθυσμό 245.000 κατοίκους) εστίασε στη βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με νοητική υστέρηση και συναφείς δυσκολίες. (Φωτο: 5)

Τιμητικές διακρίσεις για τη συνεχή πρόοδό τους έλαβαν ακόμη δύο πόλεις, η ουγγρική Καποσβάρ (Kaposvár) (Φωτο: 6) και η ισπανική Βίγο (Vigo) (Φωτο: 10), ενώ το βραβείο του προσβάσιμου χώρου πολιτιστικού ενδιαφέροντος για τόπους με πληθυσμό κάτω των 50.000 έλαβε ο Δήμος του Monteverde στην Ιταλία με 770 κατοίκους (Φωτο: 7) και για τις πόλεις άνω των 50.000, η Βίμποργκ (Viborg) (Φωτο: 8-9) στη Δανία.

Skip to content