Η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών συμμετέχει στο φετινό αφιέρωμα του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1-11 Νοεμβρίου) στον ελληνικό queer κινηματογράφο, με δύο ταινίες καθολικά προσβάσιμες:

“Μετέωρο και Σκιά” (1985), των Δημήτρη και Τάκη Σπετσιώτη (Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, Ολύμπιον, 17:30)

“Στρέλλα” (2009), του Πάνου Χ. Κούτρα, (Σάββατο 10 Νοεμβρίου, Ολύμπιον, 20:15)

Οι ταινίες θα προβληθούν με ακουστική περιγραφή για τους θεατές με ολική ή μερική απώλεια όρασης και με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους, με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία.
Επιπλέον, άλλες 15 ελληνικές ταινίες θα προβληθούν με προσαρτημένους ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους (βάσει διαλόγων) για τους κωφούς και βαρήκοους θεατές.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμο σε γραφή Braille, σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά (με τη συνεργασία του Κέντρου Εκπαιδεύσης και Αποκαταστάσης Τυφλών) καθώς και σε κώδικα QR.
Στις αίθουσες, ευπρόσδεκτοι θα είναι και οι σινεφίλ σκύλοι-οδηγοί.
Οι τελετές έναρξης, λήξης καθώς και οι δύο προβολές καθολικής προσβασιμότητας θα γίνουν με διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.
Σχετικά με την προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον, φιλικές και προσβάσιμες εγκαστάστασεις σε άτομα με περιορισμένη κινητικότητα και σε εμποδιζόμενα άτομα (χώροι υγιεινής, χώροι στάθμευσης οχημάτων) θα υπάρχουν στο Ολύμπιον, στις αίθουσες του λιμανιού, στο BOX της Πλατείας Αριστοτέλους και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Επίσης, ομαλοί διάδρομοι κύλισης θα συνδέουν τις αίθουσες προβολής και το Μουσείο Κινηματογράφου για τη μετακίνηση των θεατών με κινητικά προβλήματα.
Χορηγός προσβασιμότητας του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι το Ίδρυμα Ωνάση.

Skip to content