Στις 8 Οκτωβρίου στη Ζυρίχη, πενήντα ομάδες από όλο τον κόσμο θα λάβουν μέρος στο Cybathlon, τους πρώτους αγώνες για άτομα με ρομποτικά βοηθήματα.
To Cybathlon διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο ETH Zurich μετά από ιδέα του καθηγητή Robert Riener, που χρησιμοποιεί προσθετικό χέρι.
“Σκέφτηκα ένα διαγωνισμό που θα παρακινεί τα ερευνητικά κέντρα να μιλήσουν με τους ασθενείς για να κατασκευάσουν καλύτερες λύσεις”.
Στις εκδηλώσεις του Cybathlon, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δοκιμασίες όπως κόψιμο ψωμιού, ανάβαση σκάλας και άπλωμα των ρούχων.
Με τη χρήση ρομποτικών εφαρμογών, προσθετικών χεριών, αναπηρικών αμαξιδίων με κινητήρα και άλλων εφευρέσεων, οι αγώνες θέλουν να αναδείξουν πως οι καινοτόμες τεχνολογικές ανακαλύψεις μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρίες.
O Kevin Evison που θα συμμετέχει στη διοργάνωση με την ομάδα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Imperial College, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο προσθετικό χέρι, πιστεύει ότι “το Cybathlon δίνει την ευκαιρία στις καλύτερες τεχνολογίες προσθετικής να παρουσιάσουν καινοτόμες ιδέες που αυξάνουν την αυτονομία και την παραγωγικότητα όσων το χρειάζονται, ευνοώντας ταυτόχρονα τον ανταγωνισμό των εταιρειών και των ερευνητικών κέντρων”.
Αντίστοιχα, ο David Rose που έχει κινητική αναπηρία εδώ και 29 χρόνια από ατύχημα στην κατάδυση, θα συμμετέχει στο διαγωνισμό με την ομάδα Brainstormers του Πανεπιστημίου του Έσσεξ.
Ο Rose θα προσπαθήσει με τη βοήθεια των εγκεφαλικών κυμάτων του να ελέγξει ένα παιχνίδι στον υπολογιστή.
Θα φοράει ένα ειδικό καπέλο καλυμμένο με ηλεκτρόδια που θα ανιχνεύουν την εγκεφαλική του δραστηριότητα και θα στέλνουν σήματα σε υπολογιστή ο οποίος με τη σειρά του θα τα μεταφράζει.
Οι ομάδες που συμμετέχουν στον αγώνα προσθετικού χεριού ελπίζουν ότι ο αγώνας θα βοηθήσει στη δημιουργία καλύτερα εξελιγμένων προσθετικών μελών με χαμηλότερο κόστος.
Για παράδειγμα, το Imperial College δουλεύει μία τεχνολογία που βασίζεται στους αισθητήρες.
“Μοιάζει σαν να βάζεις ένα μικρόφωνο πάνω στο δέρμα για να ακούσεις τον ήχο των μυϊκών ινών που κινούνται” αναφέρει ο Dr. Ian Radcliffe, που είναι υπεύθυνος για το Sports Innovation Challenge.
Είναι ένα σύστημα που στηρίζεται στην ανίχνευση των ηλεκτρικών σημάτων που παράγονται με φυσικό τρόπο από τους μυς.
“Επιπλέον είναι λιγότερο επιρρεπές σε λάθη και πιο εύκολο να το χειρίζεσαι. Στόχος μας, να γίνει ευρέως διαθέσιμο σε χαμηλό κόστος”.
 
ελεύθερη μετάφραση αποσπασμάτων άρθρου της Melanie Abbott στο BBC News

Skip to content