Παρότι οι καλύτεροι αθλητές με αναπηρία από όλο τον κόσμο θα βρεθούν στο Ρίο της Βραζιλίας για να λάβουν μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, από 7 μέχρι 18 Σεπτεμβρίου, είναι κοινό μυστικό ότι δεν θα τύχουν της ίδιας προβολής και αναγνώρισης με όσους αθλητές συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς, λίγες μέρες πριν. 
Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι πολλοί διακεκριμένοι αθλητές θα απουσιάσουν από τους Παραολυμπιακούς καθώς οι οργανωτές απέτυχαν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα χρήματα για τη συμμετοχή τους, αφού προτίμησαν να τα διαθέσουν σε εργασίες της τελευταίας στιγμής στο Ολυμπιακό χωριό και στο κολυμβητήριο για τις καταδύσεις.
Κάποιοι από τους Παραολυμπιονίκες, μεταξύ αυτών και ο έξι φορές χρυσός David Weir, έχουν προτείνει τη μεικτή συμμετοχή αθλητών με και χωρίς αναπηρία στις αθλητικές διοργανώσεις προκειμένου να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα εκείνων που έχουν ειδικές ικανότητες.
Επίσης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Παραολυμπιακών Αγώνων, Philip Craven έχει δηλώσει από το 2012 ότι δεν είναι αντίθετος στην ιδέα να πραγματοποιούνται ταυτόχρονα Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες.
Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να τελειώσει ο διαχωρισμός των αθλητών με αναπηρία από τους συναθλητές τους στους Ολυμπιακούς αγώνες;
Ο Βρετανός αθλητής Ryan Raghoo, κάτοχος του ρεκόρ στο άλμα σε μήκος στην κατηγορία T36, πιστεύει ότι αν ενοποιηθούν οι δύο διοργανώσεις, θα δοθεί η ευκαιρία στους αθλητές με αναπηρία να έχουν την ίδια έκθεση στα μέσα ενημέρωσης και περισσότερες ευκαιρίες χορηγίας, όπως ακριβώς και οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο ίδιος αν και έπιασε με άνεση το όριο συμμετοχής για τους φετινούς αγώνες, δεν επιλέχθηκε από την ομάδα της Μ. Βρετανίας, καθώς ο αριθμός των μελών της αποστολής περιορίστηκε στα 55 άτομα, σε αντίθεση με τους 80 αθλητές που επιλέχθηκαν για την ίδια αποστολή στους Ολυμπιακούς.
Για ποιους λόγους όμως οι δύο διοργανώσεις είναι προς το παρόν ξεχωριστές;
Σύμφωνα με τον Craig Spence, διευθυντή επικοινωνίας της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, “εκτός από τη διαφορά που υπάρχει επειδή η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αντιπροσωπεύει τους αρτιμελείς αθλητές, ενώ η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή τους αθλητές με αναπηρία, έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, για επέκταση της συνεργασίας μας μέχρι το 2032. Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει μέχρι τότε”.
H συνεργασία των δύο επιτροπών επιτρέπει στις δύο διοργανώσεις να συνυπάρχουν και στοχεύει στον καλύτερο συντονισμό τους για να προωθήσουν μαζί την Παραολυμπιακή ιδέα.
Βέβαια, εκτός από την παράδοση, υπάρχουν και άλλοι πιο πρακτικοί λόγοι.
“Αν ενοποιούσαμε τις δύο διοργανώσεις σε μία, θα είχαμε 15.000 αθλητές”, αναφέρει ο Spence, “θα χρειαζόμασταν ένα πολύ μεγαλύτερο Ολυμπιακό χωριό, ενώ η διοργάνωση θα ήθελε περίπου 5 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί”.
Ένα άλλο επιχείρημα εναντίον της ενιαίας διοργάνωσης, έρχεται από την πρώην δρομέα με αναπηρικό αμαξίδιο Βρετανίδα Tanni Grey-Thompson, ότι πολλά από τα Παραολυμπιακά αθλήματα αναγκαστικά θα χαθούν γιατί μόνο λίγα από αυτά μπορούν να ενσωματωθούν.
Με άλλα λόγια, οι Παραολυμπιονίκες δεν χρειάζονται μόνο τη συγχώνευση των δύο διοργανώσεων για να ενισχυθούν. 
Τα αθλήματα αναπηρίας μπορούν απλά να έχουν περισσότερη χρηματοδότηση, μεγαλύτερη προβολή με αυξημένη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με την Παραολυμπιακή επιτροπή, στους αγώνες του 2012 στο Λονδίνο αγοράστηκαν 2.700.000 εισιτήρια, κάνοντας τη συγκεκριμένη διοργάνωση, την τρίτη μεγαλύτερη μετά τους Ολυμπιακούς και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.
Παρ’ όλα αυτά, μετά το 2012, το ενδιαφέρον των μέσων για τα παραολυμπιακά αθλήματα μειώθηκε.
O David Weir τονίζει την ανάγκη τα αθλήματα με αναπηρία να έχουν μεγαλύτερη κάλυψη.
“Η δυναμική από το 2012 και το 2013 χάθηκε και αν δεν προσέξουμε θα ξαναγυρίσουμε στην κατάσταση που ήμασταν πριν.” 
Τα πιο πρόσφατα δεδομένα από έρευνα για τον κοινοτικό οργανισμό Scope το 2011, δείχνουν ότι το 65% των ατόμων με αναπηρία είναι υπέρ της μόνιμης διακοπής των Παραολυμπιακών αγώνων και της συμμετοχής των αθλητών με αναπηρία στους Ολυμπιακούς αγώνες.
Αντίθετα, 42% των ερωτηθέντων διαφωνεί ότι οι Παραολυμπιακοί έχουν θετικό αντίκτυπο στην αντίληψη του κόσμου για τα άτομα με αναπηρία, ενώ ένας στους πέντε πιστεύει ότι οι Παραολυμπιακοί κάνουν τα άτομα με αναπηρία να εμφανίζονται ως πολίτες “δεύτερης κατηγορίας”.
“Ό,τι και αν γίνει τελικά, οι αθλητές πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της απόφασης”, καταλήγει ο Ryan Raghoo.
 
ελεύθερη μετάφραση αποσπασμάτων άρθρου του Will Heilpern στο Business Insider UK

Skip to content