Στην πόλη της Φλωρεντίας, 1000 αθλητές από 36 χώρες έλαβαν μέρος στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες ατόμων με τρισωμία 21 (Τ21).
Από 15 μέχρι 22 Ιουλίου, οι συμμετέχοντες συναγωνίστηκαν σε αθλήματα όπως στίβος, ποδόσφαιρο, τζούντο, ρυθμική γυμναστική, κολύμβηση, συγχρονισμένη κολύμβηση, τέννις και πινγκ πονγκ.
Με τους Ολυμπιακούς να ξεκινούν σε λίγες μέρες στη Βραζιλία, οι διοργανωτές επιδιώκουν να επαναφέρουν τους αθλητές με σύνδρομο Down στους αγώνες με μεγαλύτερη προβολή.
Σημειώνεται ότι στους Παραολυμπιακούς, έχει απαγορευτεί η συμμετοχή όλων των αθλητών με νοητική αναπηρία, από το 2004 και μετά, επειδή αποδείχτηκε ότι  στους αγώνες του 2000 συμμετείχαν εθνικές αποστολές που τα μέλη τους δεν είχαν τη συγκεκριμένη μορφή αναπηρίας.
Σύμφωνα με τον Marc Truffaut, πρόεδρο της Γαλλικής Ομοσπονδίας Προσαρμοσμένης Άθλησης, οι αγώνες ατόμων με τρισωμία 21 (Trisome Games 2016) είναι μια μοναδική ευκαιρία για να έρθουν στο προσκήνιο, όπως τους αξίζει.
Οι αγώνες βασίστηκαν σε ιδέα του Marco Borzacchini, προέδρου της Ιταλικής Ομοσπονδίας Αθλησης ατόμων με νοητική αναπηρία και όχι μόνο, με κύριο στόχο την άρση κάθε κοινωνικής προκατάληψης.
“Οι αγώνες ήταν η κατάληξη μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πάνω από δέκα χρόνια για την αυξημένη ενασχόληση των ατόμων με σύνδρομο Down με την άθληση, όχι απλά σαν ψυχαγωγία. Γνωρίζαμε ότι τα συγκεκριμένα άτομα μπορούν να χαίρονται αθλούμενα, αλλά στην πραγματικότητα είναι ικανά και για εξαιρετικές αθλητικές επιδόσεις.”
Ο Truffaut πιστεύει ότι οι επόμενοι Παραολυμπιακοί θα γίνουν στο Παρίσι.
“Το σύνθημα της γαλλικής πρωτεύουσας για τους αγώνες που θα γίνουν το 2024 είναι “Δύναμη των Ονείρων”. Το όνειρο για κάθε αθλητή ανεξάρτητα από τις ικανότητες του, είναι να έχει το δικαιώμα να συμμετέχει σε αγώνες. Ακόμα και εκείνος με Τ21.”
 
ελεύθερη μετάφραση αποσπασμάτων αναδημοσιευμένου άρθρου της Valeria Dragoni για το Agence France-Presse (AFP) στο France 24

Skip to content