Το τρίτο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ανεξάρτητη Διαβίωση (ENIL) πραγματοποιήθηκε πριν ένα μήνα περίπου (17-22 Απριλίου) στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Νεολαίας στο Στρασβούργο, με μεγάλη επιτυχία, όπως επισήμαναν όλοι οι συμμετέχοντες, διοργανωτές και παρατηρητές.
Το συνέδριο, που διοργανώθηκε από το ENIL και το Τμήμα Νεολαίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, είχε θέμα:
“Υποστήριξη στα νεαρά άτομα με αναπηρία για να εξετάσουν τη σημασία της σεξουαλικότητας και των σχέσεων, ως αναπόσπαστα μέρη της κοινωνικής ένταξης και της ανεξάρτητης διαβίωσης.”
Στο συνέδριο, συμμετείχαν 22 νεαρά άτομα με αναπηρία από 13 ευρωπαϊκές χώρες.
Ζητήματα που θεωρούνται ταμπού, σχετικά με το σεξ, τη βία με βάση το φύλο, τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, το σεξουαλικό προσανατολισμό, συζητήθηκαν αναλυτικά σε μία φιλόξενη ατμόσφαιρα.
Οι διαφορετικές επιρροές των συμμετεχόντων βοήθησαν ώστε και οι έξι μέρες του συνεδρίου να παρουσιάσουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Συναρπαστική επίσης ήταν η διαπίστωση για το πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζονται στις ευρωπαϊκές χώρες, τα θέματα που συζητήθηκαν.
Παρά τις διαφορές και τις διαφωνίες που υπήρξαν, προέκυψαν κοινά συμπεράσματα και ομοφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις σχέσεις και στο σεξ.
Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο, έφτιαξαν λίστα από παρατηρήσεις και προτάσεις για το ENIL και τη νεολαία του, οι οποίες υποστηρίζουν την ανάγκη για:

Ενσωμάτωση της εκπαίδευσης για το σεξ στο διάλογο για τη βασική εκπαίδευση.

Μεγαλύτερη κάλυψη του θέματος “σεξ & αναπηρία” από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Βελτιωμένες σχέσεις εμπιστοσύνης με τη Γενική Διευθύνση Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συμφωνία για επίτευξη συγκεκριμένης πολιτικής σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αναπηρίας.

Χρήση των social media για τη διάδοση του θέματος “αναπηρία & σεξουαλικότητα”.

Δημιουργία ομάδας κρούσης στο ENIL νεολαίας για το θέμα “αναπηρία & σεξουαλικότητα”.

Σχεδιασμός καμπάνιας και σειράς δράσεων για το ίδιο θέμα.

Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να εργαστούν χωρις προκαταλήψεις για την ευαισθητοποίηση των δικών τους κοινοτήτων στα θέματα σεξουαλικότητας, σχέσεων και δικαιώματων των ατόμων με αναπηρία, με κοινό σημείο αναφοράς: 
“Η ανεξάρτητη διαβίωση μας αφορά όλους, ακόμα και τα άτομα χωρίς αναπηρία.”
Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τα αποτελεσματα του εξαήμερου συνεδρίου του ENIL, στείλτε email: enilstudysession2016@gmail.com

Skip to content