Η Ιππόλυση, μία μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2009 και στεγάζεται σε μία καταπράσινη έκταση μετά τον Τύμβο του Μαραθώνα, είναι ένα κέντρο το οποίο σώζει άλογα, τους προσφέρει αγάπη και καλή ποιότητα ζωής και εκείνα με τη σειρά τους βοηθούν τους ανθρώπους μέσα από συνεδρίες μάθησης, θεραπείας και αυτογνωσίας.
Η Ιππόλυση, είναι το μοναδικό πιστοποιημένο κέντρο θεραπείας με άλογα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, που εφαρμόζει τη μέθοδο EAGALA (Equine Assisted Growth and Learning Association). 
Ιδρύτρια της, η νευρολόγος-ψυχίατρος, Νίκη Μαρκογιάννη, που έμαθε για τη συγκεκριμένη μέθοδο θεραπείας, το 1980. 
Όμως όπως εξηγεί η ίδια, η μέθοδος θεραπείας με τα άλογα έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα:
“Η μέθοδος ξεκινά από τον Ιπποκράτη ο οποίος φέρεται να έλεγε: “Όταν είσαι στεναχωρημένος πάρε το άλογο σου και πήγαινε μια βόλτα”. Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε η γνώση ότι το άλογο έχει θεραπευτικές ιδιότητες και θεραπευτική πρόθεση προς τον άνθρωπο.”
Σήμερα η θεραπεία με άλογα έχει αναγνωριστεί ως μέθοδος ψυχοθεραπείας με 600 πιστοποιημένα κέντρα σε όλο τον κόσμο.
Στο κτήμα της Ιππόλυσης φιλοξενούνται άλογα, γαϊδούρια και πόνι.  Αυτοί οι τετράποδοι θεραπευτές δουλεύουν με άτομα που μπορεί να πάσχουν από μετατραυματικό σοκ, να έχουν ψυχοσωματικά προβλήματα, εθισμούς, σεξουαλικές διαταραχές, φοβίες, κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές.
Η συγκεκριμένη θεραπεία βέβαια λειτουργεί συμπληρωματικά με την ψυχοθεραπεία.
Όπως επισημαίνει η κα Μαρκογιάννη:  “Αν ένας άνθρωπος πάσχει από σχιζοφρένεια δεν θα τον θεραπεύσει το άλογο, αλλά μπορεί να τον βοηθήσει σαν έξτρα θεραπεία. Να έρθει εδώ ο ασθενής μαζί με τον ψυχοθεραπευτή του και υπό την κοινή μας επίβλεψη να δουλέψει με το άλογο. Δεν αντικαθιστά τη θεραπεία σε τέτοιες περιπτώσεις”.
Η μέθοδος EAGALA στηρίζεται σε ένα “διαδραστικό διάλογο” ανάμεσα στο άλογο και στον ασθενή.
Περιλαμβάνει ασκήσεις που εκτελεί ο ασθενής μαζί και δίπλα στο άλογο με την καθοδήγηση του προσωπικού. Το άλογο γίνεται σύμβολο που βοηθά τον ασκούμενο να αντιμετωπίσει τους φόβους του ή τα διλήμματά του. Το επιστημονικό προσωπικό δεν παρεμβαίνει καθόλου στη διαδικασία. Δεν ερμηνεύει ποιο θέμα δουλεύει ο ασθενής μαζί με το άλογο.
Συνήθως μια πλήρης θεραπεία απαιτεί 6 έως 12 συνεδρίες, ανάλογα με το πρόβλημα του ασθενή. Η μέθοδος απευθύνεται και σε παιδιά και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με την κα Μαρκογιάννη: “Η EAGALA βοηθά τα παιδιά να έχουν μια εξαιρετική αίσθηση αυτοπεποίθησης. Μαθαίνουν μέσα από τις ασκήσεις να κερδίζουν, να χάνουν και ότι είναι εντάξει να κλαίνε και να θυμώνουν”.
Ακόμα, η Ιππόλυση προσφέρει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για διαταραχές προσοχής και μαθησιακές δυσκολίες. Σχολεία και αθλητικές ομάδες έχουν επισκεφθεί το κέντρο με πολύ καλά αποτελέσματα στην απόδοση τους και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
Αν θέλετε και εσείς να συμβάλλετε στην ανάπτυξη του έργου της Ιππόλυσης, που συντηρείται αποκλειστικά με δωρεές, δείτε εδώ.
Εναλλακτικά, μπορείτε να συνεισφέρετε μέσω της συλλογικής διαδικτυακής χρηματοδότησης (crowdfunding) που είναι σε εξέλιξη.
Εκτός όμως από την οικονομική, κάθε είδους βοήθεια είναι σημαντική για τους ανθρώπους της Ιππόλυσης.
Αν σας ενδιαφέρει να συμμετέχετε εθελοντικά στο έργο της, συμπληρώστε τη φόρμα εδώ.

Skip to content