Είτε είναι η πρώτη μέρα που το παιδί σας πάει στο σχολείο, είτε είναι μια οποιαδήποτε μέρα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, αυτό που εύχονται όλοι οι γονείς για τα παιδιά τους είναι να έχουν μια καλή μέρα εκεί, να μαθαίνουν καινούρια πράγματα και να νιώθουν ότι τα αγαπούν.
Αυτό όμως εξαρτάται και από τους δασκάλους. Καλό είναι λοιπόν, οι δάσκαλοι να κατανοούν και να “γνωρίζουν” τα παιδιά που διδάσκουν.
Ρωτήσαμε λοιπόν γονείς με παιδιά που έχουν σύνδρομο Down τι θα εύχονταν να ήξεραν οι δάσκαλοί τους για τα παιδιά τους.
Οι απαντήσεις δεν ξαφνιάζουν. Εύχονται ότι και οι περισσότεροι γονείς.
Όπως όλα τα παιδιά, έτσι και αυτά που πάσχουν από σύνδρομο Down χρειάζονται ενθάρρυνση και επιβράβευση. Θέλουν να νιώθουν ασφαλή, ότι τα αγαπούν και ότι τα αποδέχονται.
Κάποιες φορές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εκφραστούν ή έχουν δικό τους τρόπο να κάνουν κάποια πράγματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ικανότητες.
Μαθαίνουν με παραδείγματα και παρατηρώντας. Νιώθουν περήφανα ότι συμμετέχουν σε δραστηριότητες και όταν προσφέρουν βοήθεια. Έχουν όνειρα και ελπίδες όπως κάθε παιδί.
Συνοψίζοντας, ας κρατήσουμε τα λόγια μιας μητέρας με παιδί με σύνδρομο Down, της Cindy Oliver Hill:
“Δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούν να κάνουν. Τα παιδιά με σύνδρομο Down είναι όπως όλα τα άλλα παιδιά – ξεχωριστά με το δικό τους τρόπο”.
Ή την ευχή μιας άλλης μητέρας, της Erica Ramsey για την κόρη της:
“Δώστε της φτερά και βοηθήστε την να πετάξει!”
 
 
(ελεύθερη μετάφραση αποσπάσματος άρθρου στο themighty.com)
 
 

Skip to content