H Βαρσοβία (Warsaw), η πρωτεύουσα της Πολωνίας με 2.700.000 κατοίκους, αναδείχτηκε η προσβάσιμη πόλη της Ευρώπης για το 2020, όπως έκριναν σήμερα στις Βρυξέλλες, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, στη διάρκεια πανηγυρικής συνεδρίασης αφιερωμένης στην Ευρωπαϊκή Ημέρα των ΑμεΑ.

Η πολωνική πρωτεύουσα βραβεύτηκε για τη συνολική προσέγγισή της στην ενίσχυση της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας, σημειώνοντας θεαματική πρόοδο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Μεταξύ των επιτευγμάτων της, το πρόγραμμα σε εξέλιξη για παρεμβάσεις στις δημόσιες υποδομές δεκαετιών με στόχο να γίνουν φιλικές στα εμποδιζόμενα άτομα, το οποίο άλλαξε την όψη και βελτίωσε την προσβασιμότητα σε δρόμους, πεζοδρόμια και ποδηλατοδρόμους.

Στο εξής, οι προδιαγραφές προσβασιμότητας θα τηρούνται στους δημόσιους χώρους και στα κτήρια που ανακαινίζονται. Στον τομέα των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα τρένα, 30 στάσεις στο Μετρό, όλα τα λεωφορεία και 87 στάσεις ακολουθούν πλέον τους κανόνες προσβασιμότητας.

Ο Δήμος κάνει προσπελάσιμο τον επίσημο ιστότοπο της πόλης και τριακόσιοι υπάλληλοι εκπαιδεύονται στη χρήση της νέα έκδοσης. Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπτυξη έξυπνης εφαρμογής για smartphones, ενώ έχουν προγραμματιστεί να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στην ψηφιακή επκοινωνία.

Το δεύτερο βραβείο έλαβε η ισπανική πόλη Καστεγιόν δε λα Πλάν (Castelló de la Plana) (Φώτο: 1).

Η πόλη 170.900 κατοίκων βραβεύτηκε για το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα επίτευξης βιώσιμων στόχων ενίσχυσης της προσβασιμότητας. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι δημόσιοι χώροι της πόλης συνδέονται με τις γειτονιές, εξασφαλίζοντας πρόσβαση για όλους, χωρίς εμπόδια. Περιλαμβάνει τη δημιουργία 25 διαδρομών με παροχές προσβασιμότητας και προβλέπει τη βελτίωση 118 δημόσιων υποδομών τα επόμενα χρόνια. Ήδη το Δημαρχείο, πέντε αθλητικά κέντρα, πέντε σχολεία και τρεις παραλίες προσάρμοσαν τις υποδομές τους στους κανόνες προσβασιμότητας. Επιπλέον, στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, όλα τα λεωφορεία έγιναν προσβάσιμα για επιβάτες με περιορισμένη κινητικότητα, βάζοντας ράμπες και κάνοντας τις απαραίτητες προσαρμογές σε θέσεις και στάσεις.

Το τρίτο βραβείο έλαβε η πόλη Σκελεφτέα (Skellefteå) στη Σουηδία (Φώτο: 4).

Η πόλη με πληθυσμό 73.000 κατοίκους, εστίασε στην επίτευξη προσβασιμότητας στις δημόσιες υπηρεσίες. Τα λεωφορεία έγιναν πλήρως προσβάσιμα με ράμπες, διατίθενται πληροφορίες για τα δρομολόγια με ακουστική περιγραφή, ενώ η τοπική συγκοινωνία είναι δωρεάν για τους επιβάτες που έχουν κάρτα προσβάσιμης μετακίνησης. Οργανωμένες συζητήσεις ανέδειξαν την ανάγκη για πλήρη ψηφιακή υποστήριξη όσων κατοίκων δεν μπορούν πλέον να βγαίνουν από το σπίτι. Λύση δόθηκε με την ανάπτυξη “έξυπνης” εφαρμογής υποστήριξης της ανεξάρτητης διαβίωσης. Επιπλέον, η προσβασιμότητα βρέθηκε στο επίκεντρο σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων και αθλητικών διοργανώσεων (όπως το “Swedish Winter Championships 2018”). 

Τιμητικές διακρίσεις έλαβαν οι άλλες τρεις υποψήφιες πόλεις, η γαλλική Εβρέ (Evreux) (Φωτο: 3) για τις πολιτικές συμπερίληψης ατόμων με μη ορατές αναπηρίες, η εσθονική Τάρτου (Tartu) (Φωτο: 5) για την ευρεία συμμετοχή των κατοίκων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την υλοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης της προσβασιμότητας και τα Χανιά (Φώτο: 2) (πρώτη υποψηφιότητα ελληνικής πόλης στα δέκα χρόνια της διοργάνωσης) για την εφαρμογή λύσεων βασισμένων στις τεχνολογίες της πληροφορίας, με στόχο την ορθή χρήση των διακοσίων πενήντα προσβάσιμων θέσεων στάθμευσης στην πόλη και την ανέρευση όσων οδηγών τις καταπατούν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content